Cursusbureau Zaanstreek

header-kidsInSchool
Jongeren
Kinderen
header-youngProfessionals

Agenda


Bijeenkomst “taal en voorlezen tijdens de zwangerschap”

Uw baby kan vanaf de 20e week van de zwangerschap al horen. Vanaf de 24e week kan het kindje al stemmen herkennen en hierop reageren. Praat en zing tegen uw (partners) buik in uw beste taal. Deze geluiden herkent
de baby na de geboorte.


Gratis bijeenkomst
'Taal tijdens de zwangerschap'

Al tijdens de zwangerschap leert uw baby taal. Wilt u meer hierover weten en hoe de taalontwikkeling verloopt na de geboorte?
De logopediste van de GGD en de BoekStartcoach van De Bieb verzorgen samen
een bijeenkomst waarin ze u alles vertellen over taal tijdens de zwangerschap en daarna. Tijdens deze gratis bijeenkomst vertellen we hoe
en wanneer een baby taal leert en op welke manier u dat kunt ondersteunen. Hierbij laten we filmpjes zien, geven we praktische tips
en gaan we met elkaar in gesprek. Natuurlijk is er volop gelegenheid om vragen te stellen aan de logopediste van de GGD en de BoekStartcoach vanDe Bieb. Ook uw partner is van harte welkom!

https://youtu.be/11uE5mvHoKg

Aanmelden voor bijeenkomst via Zoom

5 juli 2022 van 19.30 uur tot en met 20.30 uur

https://debieb.nl/zwanger

Datum: 5 juli 2022

Inschrijven

Informatieavond over borstvoeding

Ben je zwanger en denk je erover om borstvoeding te gaan geven aan je kindje? Kom dan naar de informatiebijeenkomst over borstvoeding die het ZMC en de GGD samen organiseren.


Als je borstvoeding gaat geven is een goede voorbereiding namelijk belangrijk. Je partner kan je in de borstvoedingsperiode goed ondersteunen. Deze informatiebijeenkomst is daarom niet alleen voor jou, maar ook voor je partner.

De volgende onderwerpen komen tijdens de borstvoedingsbijeenkomst aan bod:

 • Het belang van borstvoeding.
 • Het starten van borstvoeding.
 • Waar op letten bij het geven van borstvoeding.
 • Voorkomen van ongemakken.
 • Werken en borstvoeding geven.

Tijdens deze informatieavond krijg je informatie over hoe de borstvoeding werkt. Waarom het belangrijk is. Waar je om moet denken bij bijvoorbeeld het aanleggen. Hoe het direct na de bevalling in zijn werk gaat en nog veel meer. Interessante informatie en fijn om een idee te krijgen wat je verwachten kunt als je voor borstvoeding gaat kiezen. Ook je partner (of vriendin/familielid) is van harte welkom. Zo zijn jullie beiden goed voorbereid en kan hij/zij je nog beter steunen en helpen.

Praktische informatie

 • De informatiebijeenkomst is iedere eerste dinsdag van de maand in het Zaans Medisch Centrum (Koningin Julianaplein 58, 1502 DV Zaandam).
 • De informatiebijeenkomst  is  van 19.30 - 21.30 uur.
 • Beperkte plaatsen 
 • Graag duidelijk aangeven of je alleen komt of met partner.
 • Je wordt ingedeeld door ons, want dames die eerder uitgerekend zijn hebben voorrang.


We bieden ook een Webinar aan, dan krijgt je een link doorgestuurd voor het volgen van een online Webinar en ook per email wordt de informatie toegestuurd. Geef het aan in je aanmelding.

Datum: 5 juli 2022

Inschrijven

Zwanger en fit

Ben je zwanger en wil je fit blijven tijdens je zwangerschap? Misschien is de cursus ‘Zwanger en fit’ van GGD Zaanstreek-Waterland dan iets voor jou!

De cursus ‘Zwanger en fit’ is een combinatie van training en coaching. Het is een praktische no-nonsense cursus. De meest veelzijdige en complete zwangerschapscursus die er is. Je krijgt oefeningen voor je conditie en belangrijke spieren rondom het bekken. En tips over bijvoorbeeld je houding en hoe je kunt ontspannen. Die pas je dagelijks toe en leveren een enorme winst op voor jezelf en je zwangerschap!

Je zult merken dat een fit lichaam ervoor zorgt dat klachten aan bekken en/of rug voorkomen kunnen worden. Of verminderen. Het oefenen van conditie en belangrijke spieren rondom het bekken neemt een belangrijke plaats in in de cursus ‘Zwanger, gezond en fit’. Daarom wordt de cursus gegeven door een fysio- of oefentherapeut. Houding, ontspanning, toiletgedrag; het zijn dingen die je tegenkomt in het dagelijks leven. En die meteen al een enorme winst opleveren voor jezelf en je zwangerschap!

Een fit lichaam kan klachten aan bekken en/of rug voorkomen of verminderen. Het oefenen van conditie en belangrijke spieren rondom het bekken neemt een belangrijke plaats in bij de cursus ‘Zwanger, gezond en fit’. Daarom geeft een fysio- of oefentherapeut  de cursus. Je krijgt ook tips over je houding, hoe je kunt ontspannen en toiletgedrag. Dit kun je dagelijks toepassen en leveren al een enorme winst op voor jezelf en je zwangerschap!

Tijdens de cursus krijg  je ook informatie over de bevalling. Wat kun je straks doen om de weeën op te vangen? Welke pershouding kun je aannemen? Hoe kun je je ademhaling gebruiken tijdens de bevalling? Daar kun je je beter nu in verdiepen dan op het moment van de bevalling…

 

Praktische informatie

Start met de cursus als je  tussen de 26ste en 30ste week zwanger bent. Vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend proberen we samen te plaatsen.

De cursus bestaat uit tien lessen: zeven vóór de bevalling (waarvan één partneravond) en drie erna (o.a. een les van een pedagogisch adviseur).

- De lessen duren 1 uur en 15 minuten.

- De docent is een fysiotherapeut. 

- Trek soepel zittende kleding aan.

- Neem een badlaken mee.

- De cursus vindt plaats op verschillende locaties.

- De eigen bijdrage voor de cursus is €45,-

In veel gevallen worden de kosten voor een zwangerschapscursus vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekering en pakket. Vraag het na bij uw zorgverzekeraar!

U betaald bij ons vooraf via iDEAL!

Mocht u een minimum-inkomen hebben dan kunt u contact met ons op nemen voor gratis deelname aan een cursus. Bel naar: 075-6518370 of stuur ons een email cursusprenataal@ggdzw.nl

Locaties:

Goudlokaal-de Lichtplaats - Provinciale weg 302, 1506 MJ Zaandam

https://goudlokaal.nl

woensdagavond 19.00 uur

De Lorzie - Wormerveer

Marktplein 13, 1521 HS Wormerveer

vrijdagochtend 9.30 uur


Centrum voor Jeugd en Gezin Broeckgouw -  Vogelzand 25, 1132 MJ Volendam

maandag- of donderdagavond 19.00 uur

Fysiotherapie Purmer Zuid - Persijnslaan 95, 1447 EG Purmerend

https://www.fysiotherapiepurme...

woensdagavond 19.15 uur


Datum: 6 juli 2022

Inschrijven

Voorbereid bevallen (zonder partner)

Wil jij geen langlopende groepscursus volgen, maar wel goed voorbereid zijn op de bevalling?

Een gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap is goed voor jou en je baby. Hoe doe je dat? En hoe bereid ik me voor op de bevalling? Als je deze vragen hebt, dan is de workshop ‘Voorbereid bevallen’ van GGD Zaanstreek-Waterland iets voor jou. Het is een workshop van een dagdeel.

Een fysiotherapeut bereidt je voor op je bevalling. Zo is het goed om tijdens je zwangerschap goed blijven bewegen. Hierdoor  ben je in een  goede conditie voor je  bevalling. Het bevordert ook je herstel daarna. De fysiotherapeut vertelt ook  wat je te wachten staat als de bevalling begint.

. Uiteraard is er ruimte om vragen  het stellen. Je  gaat naar huis met handige oefeningen en tips & tricks.

Onderwerpen die aan bod komen:

 • Uitleg over en verschillende oefeningen voor de bekkenbodem vóór, tijdens en na de bevalling.
 • Ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen om weeën op te vangen.
 • Houdingen tijdens weeën en persen.
 • Omgaan met angst en pijnbeleving rond de bevalling  

Praktische informatie:

 • Je kunt je het beste voor deze workshop opgeven als je 3 maanden of langer zwanger bent.
 • De workshop is op één zaterdagochtend van  9.30 tot  12.00 uur.
 • De workshop kost €10,-
 • Locatie: Buurtcentrum de Lorzie

Marktplein 3, 1521 HS Wormerveer

https://buurtcentrum-delorzie....

In veel gevallen worden de kosten voor een zwangerschapscursus vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekering en pakket. Vraag het na bij uw zorgverzekeraar!

U betaald bij ons vooraf via iDEAL!

Mocht u een minimum-inkomen hebben dan kunt u contact met ons op nemen voor gratis deelname aan de workshop. Bel naar: 075-6518370 of stuur ons een email cursusprenataal@ggdzw.nl


Datum: 6 augustus 2022

Inschrijven

Plezier op School

De overgang naar het voortgezet onderwijs is voor veel kinderen een grote stap. Voor kinderen die op de basisschool problemen hadden in de omgang met leeftijdsgenoten of gepest werden, is de overgang naar de middelbare school het moment om daar verandering in te brengen! Andere kinderen kun je niet veranderen, maar je kunt wel zelf een andere houding aanleren, oefenen met voor jezelf opkomen en op een leuke manier contact maken met leeftijdgenoten zodat je vrienden kunt maken.

Welke onderwerpen worden besproken en geoefend?

 • Kennismaken, een praatje beginnen
 • Handiger kunnen reageren
 • Aansluiten bij een groepje
 • Omgaan met moeilijke situaties
 • Voor jezelf opkomen
 • Omgaan met kritiek
 • Lichaamstaal: hoe sta, praat, kijk ik 
 • Reageren op pesten
 • “Nee” zeggen, iets weigeren 
 • Gevoelens herkennen
 • Onderhandelen 

Voor wie is de training Plezier op School bedoeld?
De cursus is bedoeld voor kinderen uit groep 8, die naar het voorgezet onderwijs gaan.
Aantal lessen en start cursus:

 • Een informatieavond voor ouders in mei.
 • Een individueel kennismakingsgesprek met deelnemer en ouder(s) in juni om samen te bekijken of de training geschikt is.
 • Tweedaagse training in de laatste week van de zomervakantie
 • Locatie : Buurtcentrum de Stolp in Koog aan de Zaan of de Lorzie Wormerveer

Voor kinderen met autisme is de cursus helaas  niet passend.


Tweedaagse training in de laatste week van de zomervakantie.

Trainers: Kimberly Koster en

Melle van Rossenberg

De cursus zit vol!

Datum: 23 augustus 2022

Inschrijven

Zwangerschapsyoga

Ben je zwanger en wil je graag bewust je zwangerschap beleven? Misschien is zwangerschapsyoga van GGD Zaanstreek-Waterland iets voor jou?

Zwangerschapsyoga is hetzelfde als gewone yoga alleen zijn de oefeningen aangepast op je zwangere lijf. De oefeningen zijn licht, niet inspannend. Ze helpen je sterk en fit te blijven of te worden tijdens je zwangerschap en je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Bovendien maakt yoga je mentaal sterker.

Zeker als je kindje zich aan het 'innestelen' is aan het begin van je zwangerschap, is het goed om rustig aan te doen. Daarom zijn de oefeningen bij de zwangerschapsyoga aangepast. Zo doe je bijvoorbeeld geen oefeningen op je buik, maar wél oefeningen die je lichaam sterk maken.

Elke les bevat een aantal basisonderdelen, zoals kracht, houding en ademhaling die steeds op verschillende manieren terugkomen. De technieken die je tijdens de zwangerschapsyogalessen leert zijn erop gericht het bekken soepeler en sterker te maken. En die kracht heb je nodig tijdens de zwangerschap en bevalling. Iedereen kan een kind ter wereld brengen, maar met de voorbereidende yogalessen kun je de bevalling met vertrouwen tegemoet zien en ben je meer ontspannen.

De oefeningen die je tijdens zwangerschapsyoga doet, bij yoga 'Asana's' genoemd, zijn heel gevarieerd. Je oefent onder andere staande houdingen, 'heup-openers', het versterken van je bekkenbodem en schouderopeningen. Daarnaast doe je ademhalings- en ontspanningsoefeningen.


Praktische informatie

Het beste kun je tussen de 20ste en 28ste week van je zwangerschap starten met de cursus. Vrouwen die in dezelfde periode zijn uitgerekend proberen we samen te plaatsen. De cursus bestaat uit tien lessen: negen vóór de bevalling (waarvan één partneravond) en één erna.

- De lessen duren 1 uur en 15 minuten.

- Trek spoel zittende kleding aan.

- Neem een badlaken mee.

- De eigen bijdrage voor de cursus is €90,-.

Deze cursus wordt gegeven in Purmerend.

locatie BeeStrong:

Wilhelminalaan 1 in Purmerend

Starttijd 20.15  tot  21.30 uur

Maandagavond

In sommige gevallen worden de kosten voor zwangerschapsyoga vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van uw zorgverzekering en pakket. Vraag het eerst na bij uw zorgverzekeraar!

U betaald bij ons vooraf via iDEAL.

Datum: 5 september 2022

Inschrijven

Oudervoorlichting ADHD

Kinderen en adolescenten met ADHD zijn snel afgeleid, vergeetachtig, praten veel en voor hun beurt en vertonen vaak druk gedrag. In deze voorlichtingsbijeenkomst vertelt dr. Sebastiaan Dovis aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke inzichten waarom kinderen en adolescenten (tot 22 jaar) met ADHD dit gedrag vertonen en hoe je daar als ouder zo goed mogelijk mee kan omgaan. Daarnaast wordt o.a. ingegaan op de geschiedenis, oorzaken, prognose en behandeling van ADHD en er is ruimte voor vragen.

Deze bijeenkomst is primair bedoeld voor ouders, maar leerkrachten, opa's en oma's, hulpverleners en andere geïnteresseerden zijn ook welkom.

De oudervoorlichting wordt iedere twee maanden gegeven, en bestaat uit  één bijeenkomst van twee uur in de avond.

De oudervoorlichting is:

Datum: vrijdagavond 23 september 2022

Tijdstip: van 19.15 uur tot 21.15 uur

Locatie:
Youz Zaandam
Westzijde 116 - 122
1506 EJ  Zaandam (2de verdieping)

Trainers:
dr. Sebastiaan Dovis en Edith van der Eng

Kosten: gratis

Datum: 23 september 2022

Inschrijven

KOPP/KVO groep voor 8 - 12 jarigen

Heeft jouw vader of moeder psychische problemen of is jouw ouder verslaafd? Misschien ben je wel eens verdrietig of boos omdat je vader of moeder ziek is. Of ben je bang dat het jouw schuld is? Dat is niet zo, jij kunt er niets aan doen dat je vader of moeder problemen heeft. En dat je er wel eens boos of verdrietig om bent, is heel normaal.

In deze groep kom je kinderen met dezelfde ervaringen tegen als jij. Kinderen merken door deze groep dat ze niet de enige zijn en kunnen zo hun verhaal kwijt. Er wordt gepraat, geluisterd en er worden (creatieve) opdrachten uitgevoerd.

Hoe helpen we?

We helpen door b.v. inzicht te geven in emoties die kinderen hebben, handvatten mee te geven hoe zij hier mee om kunnen gaan, de weerbaarheid van de kinderen te versterken en hun kennis te vergroten van de problematiek van hun ouder(s). Iedere bijeenkomst komt er een ander thema aan bod. Je kunt praten met anderen en gevoelens delen en herkenning bij elkaar vinden.

Voor wie?
Voor kinderen tussen 8 - 12 jaar die ouder(s) hebben met psychische problemen of die verslaafd zijn.

Je ouders worden ook uitgenodigd voor een ouderavond. Tijdens deze avond gaan de trainers jouw vader en/of moeder meer vertellen over de groep en kunnen zij vragen stellen aan de trainers.De intakegesprekken zijn op:

dinsdagmiddag 27 september en woensdagmiddag, 28 september 2022

 locatie: Jeugdteam Assendelft, Parkrijklaan 121, 1567 HD Assendelft.

Trainingsdata : 

Maandagavonden: 24 en 31 oktober; 7, 14, 21 en 28 november en 5 december 2022

Tijdstip: 15.30-17.00 uur

Locatie:  Buurtcentrum de Lorzie,

Marktplein 3, 1521 HS Wormerveer


Ouderavonden:

 maandagavonden, 24 oktober en 14 november van 19.00-20.00 uur.

Locatie: Jeugdteam Assendelft, Parkrijklaan 121, 1567 HD Assendelft.

Trainers:
Joske Schelvis
Ingrid Dudink


Datum: 24 oktober 2022

Inschrijven

Peuter in Zicht

Peuters worden steeds zelfstandiger en willen de wereld ontdekken. Ze krijgen een eigen wil en gaan zich meer verzetten tegen de wensen van de ouders.

Hoe kun je als ouder hiermee omgaan? Wat komt er aan bod?
In de cursus krijg je tips over:

 • hoe om te gaan met druk en dwars gedrag
 • hoe jij je peuter kunt helpen
 • hoe om te gaan met eten, slapen en zindelijkheid

Voor wie is de cursus bedoeld?
De cursus Peuter in Zicht is bedoeld voor ouders met kinderen tussen 1 en 4 jaar.

Aantal lessen:
4 bijeenkomsten van 2 uur.

trainingsdata:

27 oktober, 3, 10 en 17 november 2022

donderdagavonden van 19.00-21.00 uur

locatie: Vurehout  2 Zaandam

Trainers: 
Kimberly Koster en Charlotte Bakkers-Schansman 

Er zijn nog plekken beschikbaar!


Datum: 27 oktober 2022

Inschrijven